Translate

Претражи овај блог

четвртак, 26. фебруар 2015.

Снови Светислава Божића

ПОЗНАТОГ српског композитора Светислава Божића у два дана очекују три премијере његових дела. У извођењу мешовитог хора РТС-а и диригента Олге Милићевић, у Коларчевој задужбини (вечерас у 20 часова), биће одржана премијера Божићевих композиција "Чета" и "Литургија Св. Јована Златоустог". Дан касније, на сцени Народног позоришта, биће изведена опера "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића".
- "Чета" је настала на стихове песме Петра Пајића и посвећена је патријарху Павлу - објашњава Божић за "Новости".У својој опери, посвећеној Владиславићу, рођеном Херцеговцу, коме је титулу грофа доделила Катарина Велика, познати српски композитор користио је текстове и стихове Дучића, Настасијевића, Црњанског и Медаковића.А ко све долази у "Савине меланхоличне снове"?
- Појављују се многи значајни ликови из наше прошлости, од Светог Симеона до Николе Тесле. То су наши људи који су били велики у својим пословима, одлично познавали дипломатију, али су волели своју државу и чували срце за свој родни крај - каже Божић.
Под диригентском палицом Ђорђа Павловића, и у режији Александра Николића, на сцени Народног позоришта појавиће се прваци Опере, Јадранка Јовановић, Сања Керкез, Иван Томашев и многи други.

Музички снови Светислава Божића | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар